07 maj 2006

Välfärd

Tack, alla engagerade SSU:are för ett intressant och givande pass i lördags. Trots ett fantastiskt och efterlängtat väder valde ni att sitta inne och lyssna på min redogörelse om välfärd.

Av era frågor förstår jag att inte mycket har hänt på den borgerliga argumentfronten sedan jag själv var i eran ålder och diskuterade med min samtids LUF:are och MUF:are.

Här kommer några av de argument som ni själva refererade, och några förslag på hur man kan bemöta dem. De gäller främst välfärdsområdet.

- Vi måste ha mer konkurrens inom vården. Det leder till bättre och effektivare vård.

1. Varför tror du det?
2. Det svenska vårdsystemet är ett av världens bästa och effektivaste. Det beror inte på att vi har konkurrens och vinstintressen i vården, utan snarare på att vi inte har det.
3. Vården är ett naturligt monopol. Den fungerar inte som en grönsaksmarknad. I vår region finns ett universitetssjukhus med högspecialiserad vård. Hur tänker ni skapa konkurrens på den marknaden? Bygga tio likadana sjukhus till?
4. Att privatisera vården innebär att ett offentligt och demokratiskt styrt monopol övergår i ett privat och vinstdrivande monopol. Tycker ni verkligen att privata monopol är bättre än offentliga?

- Vi liberaler vill att alla ska få det bättre. Socialisterna vill att alla ska få det lika dåligt.

1. Vilken socialist har sagt att alla ska ha det lika dåligt?
2. Er modell bygger på att skillnaderna ökar i samhället. En del får det bättre, andra får det sämre. Erfarenheten visar att jämlikhet och rättvisa är bättre för tillväxten än ökade skillnader. Så om alla ska få det bättre måste vi utjämna skillnaderna, inte underblåsa dem.
3. Jag tycker precis tvärtom. Här har vi nog olika åsikter. Var det något annat du ville diskutera?

- Det är väl viktigare att ha ett jobb än att ha kollektivavtal?

1. Det finns ingen motsättning mellan jobb och kollektivavtal.
2. Erfarenheten från länder utan kollektivavtal är att man måste ha flera jobb för att kunna försörja sig eftersom lönerna är så låga. Dessutom är arbetsvillkoren usla och otryggheten total.
3. Kollektivavtal handlar om arbetsvillkor. Är arbetsvillkoren helt oviktiga för er?
4. Känner du till situationen för pakistanska gästarbetare i Dubai? Skulle du själv kunna tänka dig att arbeta under deras villkor och till deras lön? Inte? Varför ska i så fall pakistanierna göra det?

- Skatterna behöver sänkas. Man måste kunna leva på sin lön.

1. Ni ser skatterna som den största orsaken till att man inte kan leva på sin lön. Har ni aldrig reflekterat över att det kanske är lönen som är för låg?
2. Med lägre skatt ökar de privata utgifterna för välfärden. Mest för dem med lägst inkomster, men även för dem med höga inkomster.
3. Lägre skatter innebär mindre resurser till välfärden. Eller hade ni tänkt er andra finansieringskällor? Leder i så fal dessa till att fler med låga inkomster kan leva på sin lön?

- Det är dags för en ny regering. Jag vill se en förändring i politiken.

1. Kommer du ihåg hur det var förra gången borgarna satt i regeringsställning? Nej, jag tänkte väl det.
2. Nu har det för första gången på länge skapats förutsättningar för reformer och nytänkande i politiken. Socialdemokratin står som garant för ett fortsatt välfärdsbyggande på demokratins och rättvisans grund. En borgerlig regering kan snabbt sabotera dessa förutsättningar till förmån för sitt ideologiskt motiverade systemskifte.
3. I ett val spelar man med sig själv och sina medmänniskor som insats. Vad är du beredd att lägga i potten? Studiemedlet? Ingångslönen på ditt första riktiga arbete? Möjligheten att läsa på universitetet utan att behöva avstå av ekonomiska skäl? Risken att behöva bli ruinerad på grund av sjukdom? Dina fackliga rättigheter? Politik handlar om verkligheten. Inte om några pokermarker som man har köpt på Clas Ohlson.
4. Vill du se en förändring? Köp dig ett par nya byxor. Byt partner. Flytta hemifrån. Sök till universitetet. Sätt på dig underkläderna bak och fram. Men börja inte experimentera med borgerliga regeringar. Dom kan sitta i fyra år. På fyra år hinner det hända mycket.

- Det är bättre med riktiga jobb än en massa arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

1. Vet du vad som är den enskilt viktigaste faktorn för möjligheten att få ett jobb? (Låt personen gissa. Gärna flera gånger). Det viktigaste faktorn är kontakter.
2. Genom olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder får den arbetslöse möjlighet att knyta kontakter in i arbetslivet och skapar på så vis möjligheter att få ett ordinarie arbete. Det borgerliga alternativet är att den arbetslöse går hemma och mår dåligt. När man mår tillräckligt dåligt ser man till att söka ett jobb, enligt den borgerliga logiken. Valet står alltså mellan piska och morot.
3. Socialdemokratin är bra på att skapa förutsättningar för riktiga jobb. Vi är också bra på att skapa goda jobb. Trygga anställningar, säkra arbetsplatser och medinflytande i arbetslivet. Socialdemokratin tittar inte bara på kvantiteten, utan också på kvaliteten.
4. Tror du att arbetsgivaravgift och skatter är de viktigaste hindren för arbete och tillväxt? Varför är i så fall tillväxten så olika i olika delar av landet? Varför ser det likadant ut i övriga världen? Skillnaderna verkar inte alls bero på skatter, lagar och avgifter. Tillväxt beror på något helt annat. Vad kan det vara??
5. Och om skatter och arbetsgivaravgifter är så dåliga för tillväxten - hur kommer det sig då att Sverige har så bra tillväxt?

- Reinfeldt verkar vara mycket trevligare än Persson.

1. Valet handlar inte om vem som ska vara statsminister. Det handlar om vilket välfärdssystem vi ska ha i Sverige. Selektiv välfärd med stora klyftor eller generell välfärd som bygger på rättvisa och solidaritet.
2. Tror du att det är en tröst för dem som drabbas av en borgerlig politik att man får se mer av Reinfeldt i TV?
3. Fredrik Reinfeldt är partiledare för samma parti som Bo Lundgren var partiledare för.
4. Göran Persson är partiledare för samma parti som Olof Palme var partiledare för.

Ajdå, det blev lite långt. Nåväl, det är ju val snart.

1 Comments:

Blogger Eva said...

Och tack igen för ditt inspirerande och uppskattade pass, Martin. Att inte mycket hänt på den borgerliga argumentfronten förvånar mej knappast.

17:43  

Skicka en kommentar

<< Home

Counter Stats
big brother
big brother Counter