25 april 2006

Kristdemokraternas organisationsförslag vann

Idag har det varit landstingsfullmäktige hela dagen. Det var ett historiskt fullmäktige på flera sätt.

För första gången på överblickbar tid rådde inte enighet om ett förslag om förändrad politisk organisation. Detta är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att de föreslagna förändringarna inte var särskilt omvälvande. Alla partier var överens om grunddragen.

Den så kallade alliansen spretade väldigt. Varje borgerligt parti lade fram ett eget förslag. Man kunde alltså inte enas i en fråga där det brukar råda enighet över blockgränserna. Majoriteten, det vill säga (s), (v) och (c), var överens. Bland övriga partier var oenigheten total. Det kan man tycka är lite unikt i en tid då borgerligheten försöker samla sig.

Under fastställandet av propositionsordningen ändrade kristdemokraterna sitt förslag, vilket föranledde landstingsstyrelsens ordförande att begära ajournering för ytterligare förhandlingar i elfte timmen. Även det var en unik händelse.

I den justerade propositionsordningen förlöpte voteringarna enligt den framförhandlade planen. Resultatet kan tyckas anmärkningsvärt: det var inte landstingsstyrelsens förslag som vann, utan kristdemokraternas. Det organisationsförslag som kommer att gälla för kommande mandatperiod är alltså formulerat av kristdemokraterna. Bakom förslaget står (kd), (s), (v) och (c). Övriga partier reserverade sig till förmån för sina egna förslag.

Det här måste vara historiskt.
Counter Stats
big brother
big brother Counter