03 april 2006

Kasta inte sten i glashus

”Idéstöld” upprör landstingspartier. Så lyder nyhetsrubriken i Allehanda idag. Det är kristdemokraterna, moderaterna, folkpartiet och miljöpartiet (sic!) som kritiserar socialdemokraterna i landstinget för att man först avslår deras förslag i fullmäktige och sedan lägger fram samma förslag, fast under eget namn.

Jag tror bestämt att borgarna har tagit fel på dag. Första april var i lördags.

Det finns mycket att säga om utspelet, men jag försöker begränsa mig till följande punkter:

1. Påståendet är inte sant. De förslag som man refererar till kan inte sägas vara kopierade rakt av. Dels därför att s-förslagen är annorlunda och dels därför att borgarnas versioner lades fram i ett läge då landstinget var inne i en tung besparingsperiod. Hade förslagen lagts fram idag när ekonomin är bättre hade man kanske kunnat kompromissa.

2. Om ett förslag är möjligt att genomföra beror inte bara på förslaget, utan också på de omständigheter som råder när förslaget läggs fram. Kännetecknande för borgarnas förslagsverksamhet är väl framförallt dålig tajming.

3. Borgarnas idégods är inte särskilt stöldbegärligt för socialdemokratin. Vi är inte intresserade av att sälja ut länsdelssjukhus, höja patientavgifter eller slösa bort skattemedel på konkurrensutsättningsprogram. Dom idéerna behöver man inte ta patent på.

4. I den mån det förekommer något som kan kallas idéstöld borde borgarna fundera lite på hur de själva agerar. Deras företrädare brukar vara väldigt måna om att göra alla möjliga idéer till sina egna. Man kan sitta och diskutera ett förslag i en beredning bara för att kort därefter se samma förslag formulerat i en motion från något borgerligt parti. Eller också kan man svänga om helt i en så viktig fråga som patientavgifter för barn och ungdomar. Är det idéstöld? Eller vad sägs om de nya moderaterna? Hos själve Reinfeldt finns det nuförtiden en hel mängd idéer som är hämtade rakt av från socialdemokraterna. Och då inte bara politiska förslag, utan också grundvärderingar. Låter det som i alla fall. (Min övertygelse är dock att förändringen handlar mer om retorik än om politik.)

5. Om borgarna nu tror att det är deras idéer som genomförs (vilket inte är sant) – vad är det som är så upprörande med det? Det är väl tvärtom bra (om det vore sant) att de egna idéerna blir verklighet. Nej, istället blir man ilsken och börjar gapa om idéstöld – som om politiska förslag var någon typ av uppfinningar.

Avslutande kommentar: Jag tror bestämt att valet börjar närma sig. Borgarna känner sig pressade. Utspelet är ett oroande tecken på hur man försöker använda sig av osanningar i den politiska propagandan. Min gissning är att desperata handlingar av den här sorten genomskådas och att det slår tillbaka på avsändarna. Taktiken kanske funkade på 30-talet, men inte idag. Apropå tajming.
Counter Stats
big brother
big brother Counter