18 juni 2006

Benämningar

Benämningar är intressanta. Olika benämningar ger olika associationer. Därför kan det här med att döpa saker få stor betydelse för hur det man döper uppfattas.

Ett klassiskt exempel är benämningen "föryngringsyta", som ju ger helt andra associationer än det mer vedertagna "kalhygge".

När borgarna ska ge sitt "nya" samarbete ett namn väljer man "allians". Som "de allierade" under andra världskriget, ungefär. Vänstern kallas för "kartell". Dessa begrepp har man jobbat hårt för att etablera även i journalistkårens vokabulär.

De benämningar man väljer signalerar hur man ser på saker och ting. Ordet "skattetryck" används oftast av personer som har en negativ syn på skatt.

Kallar man "arbetsivare" för "arbetsköpare" och "arbetstagare" för "arbetssäljare" så är det en politisk markering. Konstigt nog, kan tilläggas. I vilket annat land har man valt en benämning som så tydligt försöker framställa arbetsköparen som en person som ger bort arbete? I själva verket är det ju precis tvärt om. Den som ger bort arbete (utan att få betalt för det) är ju arbetssäljaren. Med andra ord är det den anställde som är arbetsgivare (som ger bort arbete utan att få betalt) och den som anställer som är arbetstagare (som tar arbete utan att betala). Men av någon konstig anledning är det den borgerliga varianten av begreppen som vi alla tenderar att använda. Hur blev det så?

Socialdemokratin har haft en ganska defensiv hållning till det här med att döpa saker. Vi använder de borgerliga benämningarna utan att kanske reflektera så mycket över det. Rent pragmatiskt kan det ha sina fördelar eftersom det underlättar för kommunikationen att använda etablerade benämningar. Men jag tror ändå att det finns en poäng i att konsekvent visa att man inte köper högerspråket.

Här är några förslag på glosor som gör vardagen lite rödare:

Arbetsgivare = Arbetstagare
Arbetstagare = Arbetsgivare
Arbetsgivaravgift = Trygghetsinvestering
Alliansen = Högerpakten
Avknoppning = Privatisering (eller Utförsäljning)
Bidrag = Ersättning
"Enklare att anställa" = "Enklare att avskeda"
Flexibel = Rättslös
Friskolor = Privatskolor
Konfessionella skolor = Religiösa privatskolor
Konkurrensutsätta = Sälja ut
Kollektiv = Gemensam
Offentlig sektor = Gemensam sektor
Politiker = Förtroendevald
Skattetryck = Välfärdsnivå
Vänsterkartellen = Solidaritetslaget (okej, lite inspirerat av fotbolls-VM)
Counter Stats
big brother
big brother Counter