18 augusti 2006

Mats Knutsson - förvrängaren

Först får jag väl erkänna att jag inte hör till Mats Knutssons fanclub direkt, men i kvällens aktuelltsändning tog han verkligen priset. Alla hörde Persson svara på Anna Hedenmos fråga. De reformer som utlovas i valmanifestet håller för en normal lågkonjunktur, men om det skulle hända något dramatiskt i världen, till exempel krig som skapar oljepriser på en chocknivå, så måste Persson som ansvarsfull statsminister lägga in en reservation. Frågan ställdes flera gånger, Persson svarade på samma sätt flera gånger. En normal lågkonjunktur påverkar inte reformerna. Det finns undanlagda reserver för att tackla en sådan utveckling.

Omedelbart efter intervjun med Persson går Hedenmo över till bordet intill, där herr Knutsson står och laddar. Tydligen hade han bestämt sig redan före sändningen vad analysen skulle handla om, för vad Persson sa och vad Knutsson påstod att Persson sa blev två helt olika saker.

Här gäller det nu att vara noggrann med vad som sades, så därför har jag skrivit ut ordväxlingen ordagrant.


Knutsson: Med ena handen håller Göran Persson fram ett valmanifest med en konkret lista med prissatta åtgärder och med andra handen så signalerar han att det här kanske inte alls kommer att kunna genomföras om vi får en lågkonjunktur. Syftet är naturligtvis att väljarna underförstått ska känna att med Göran Persson som statsminister så kommer det här ändå att genomföras. Men för att… genom att framstå som ansvarsfull så försöker han då ifrågasätta, undergräva väljarnas förtroende för de borgerliga partierna, inte minst då för moderaterna som ju lovar omfattande skattesänkningar om dom vinner valet.



Även om regeringen och Göran Persson säger att den (tandvårdsreformen) kommer att genomföras så lägger man in den här brasklappen om ekonomin inte…

Hedenmo: Ja, om det blir ett stort krig eller så, lät det ju som, att det ska vara något väldigt dramatiskt.

Knutsson: Ja, men … på presskonferensen idag sa Göran Persson att han aldrig varit med om att en mandatperiod både slutat och börjat med en högkonjunktur. Nästa kommer att börja med en högkonjunktur, rimligen bör den då sluta i en lågkonjunktur. Och det skulle förvåna mig om vi är inne i en svår lågkonjunktur med fallande skatteintäkter om man klarar av att lägga nio miljarder på en tandvårdsreform när man kanske tvingas stimulera ekonomin, alltså med AMS-jobb till exempel.

Hedenmo: Fast vi hörde honom säga här, att en lågkonjunktur, det får inte räcka som skäl för att avstå från det här.

Knutsson: Nej, men om du inser då att han har icke-lovat att det här ska införas, utan det är fortfarande med brasklappen om ekonomin så tillåter. Det är det viktigaste politiska budskapet i dagens presentation.”

Förvränga: 1: deformera, förvrida 2: omgestalta något till något oriktigt. (Svenska Akademiens Ordbok)

Persson säger att en lågkonjunktur inte räcker som skäl att avstå från en tandvårdsreform. I Knutssons öron förvandlas detta till att Persson kommer att avstå från tandvårdsreformen om det blir lågkonjunktur.

Till intäkt för sin förvrängning lägger Knutsson en egen spekulation om vad han själv tror är möjligt att göra under en lågkonjunktur. Knutsson är med andra ord inte bara politisk reporter, han är också initierad samhällsanalytiker. Han vet hur partiledarna tänker, han vet hur väljarna tänker, han vet hur konjunktursvängningarna kommer att se ut framöver, han vet vilka politiska reformer som är möjliga att genomföra och han vet vad som är framgångsrik valtaktik.

Man kan undra vad framtiden bär med sig för detta orakel.
Counter Stats
big brother
big brother Counter