17 oktober 2006

Miljöpartiet i Örebro

Miljöpartiet har valt sida i Örebro kommun och medverkar nu till ett maktskifte. Det är ett stort ansvar som ödet har lagt i händerna på ett litet parti. På riksplanet har miljöpartiets företrädare flera gånger gett tydliga besked när det gäller vilket av de politiska blocken som skapar bäst förutsättningar för en grön politik. Särskilt tydliga har språkrören varit i sina omdömen om moderaterna.

Men i Örebro kommun ser det alltså ut på ett helt annat sätt. Här hade miljöpartiet redan från början bestämt sig för att gå in i ett samarbete med de borgerliga partierna. Detta ställningstagande har inte haft någonting att göra med partiets möjligheter att få inflytande i politiken. Tvärtom bestämde man sig tidigt för att Örebroarna nog skulle må bäst av ett borgerligt styre. Därför får miljöpartiets medlemmar och väljare nu nöja sig med färre politiska poster och mindre inflytande i politiken än vad man hade fått om man hade gått in i ett samarbete med socialdemokraterna och vänstern.

Det är bara att beklaga.

2 Comments:

Blogger Peter Kjellman said...

Du tror inte att mp:s beslut till viss del kan bero en del på den politiska kulturen SAP har odlat i Örebro?

09:32  
Blogger Martin Lind said...

Det skulle i så fall innebära att maktskiftet är ett resultat av taskig personkemi, vilket får miljöpartiet att framstå som kortsiktiga och korkade snarare än borgerliga.

Den politiska kulturen var en av de aspekter som hade kunnat förändras om miljöpartiet överhuvudtaget hade varit intresserade av att gå in i en diskussion. Från socialdemokraternas sida var vi beredda att gå väldigt långt på den punkten.

14:09  

Skicka en kommentar

<< Home

Counter Stats
big brother
big brother Counter