05 mars 2007

Vilka är kristdemokraterna egentligen?

Den senaste tiden har Hägglund haft problem med abortmotståndarna i partiet. Röster har höjts om att starta ett nytt abortmotståndarparti nu när kristdemokraterna själva verkar ha mjuknat i frågan. Ju mer kd närmar sig etablerade demokratiska värderingar och ju mer man fjärmar sig från ultrakonservativa och frikyrkliga krafter, desto mer urlakas partiets traditionella väljarkår.

Det är den ena tendensen.

Den andra handlar om Sverigedemokraternas tydliga kopplingar till partiet. I Örebro län har både landstingsrådet och den politiska sekreteraren för Sverigedemokraterna en historia som politiskt aktiva för kristdemokraterna. I programmet Existens berättar David Kronlid att Sverigedemokraterna är mer kristdemokratiska än vad kristdemokraterna själva är nu. Att det råder ett konkurrensförhållande mellan de båda partierna och att de vänder sig till samma väljargrupper står helt klart.

Kristdemokraterna är alltså ett parti som traditionellt har inhyst dels en grupp ultrakonservativa abortmotståndare och dels en grupp främlingsfientliga nationalromantiker. När kristdemokraterna tar avstånd från dessa grupper undergrävs väljarstödet och det skapas istället grogrund för andra, mer extrema partier. Om kd lyckas gå hem hos nya väljargrupper får framtiden utvisa. Det skulle i så fall kräva en extreme makeover som fick de nya moderaterna att framstå som en västanfläkt i jämförelse.

Vad som är mest beklämmande i denna metamorfos är de unkna slaggprodukter som kd lämnar efter sig på vägen. Hur länge har dom hängt med, kan man undra? Och vad är det i det tidigare kd som ändå har fått dem att trivas så bra?
Counter Stats
big brother
big brother Counter