21 april 2007

Debattera inte i TV4!

Några reflektioner efter debatten mellan Mona Sahlin och Jimmie Åkesson.

1. TV4 kan fortfarande inte anordna vettiga debatter. Ingen uppstyrning. Debattörerna pratar i munnen på varandra och debattledaren pratar i munnen på debattörerna. Debattledaren kommenterar också debattörernas inlägg under själva debatten och för samtal med den ena medan den andre pratar. Debattörerna får tala om för debattledaren vad han ska göra för att styra upp diskussionen, mestadels står han bara i bakgrunden och försöker se seriös ut.
2. Lennart Ekdahl är fortfarande ett stort skämt.
3. Jimmie Åkesson är inte bara odemokratisk när det gäller mänskliga rättigheter och alla människors lika värde – han visar också genom sitt sätt att debattera att det är totalitärt tänkande och den starkes rätt som gäller. Jag har inte sett någon politiker i TV som avbryter den andre så mycket som Jimmie Åkesson gjorde. Fullständigt respektlöst. Det positiva är att vi nu vet vilken debattstil han har.
4. När det gäller innehållet i Sverigedemokraternas politik förmedlade debatten inga nyheter. Fortfarande utmärker sig partiet som ett enfrågeparti. Det handlar om att begränsa invandringen och kräva av dem som flyttar hit att de ska vara tacksamma och att de fullständigt assimilerar sig till det svenska samhället. I allt väsentligt är det svensk konformism som gäller, enligt Sverigedemokraternas definition av ”svenskt” (vad det nu är för något).

Fortfarande är jag osäker på om det är en bra idé att släppa fram Sverigedemokraterna på banan och ta den politiska debatten i media. Om debattformen ska vara så som i TV4 är det en dålig idé. Är samtalet ostrukturerat och kaosartat gynnar det Sverigedemokraternas oseriösa debattstil. Vad som skulle behövas är en seriös debattform där parterna tillåts tala till punkt, där debattledaren är professionell och skicklig och där varje argument kan följas upp och granskas sakligt. Odemokratiska krafter vinner inte med schyssta spelregler. Alltså gäller det att noga överväga i vilka sammanhang man tar diskussionen med mörkerkrafterna.
Counter Stats
big brother
big brother Counter