26 april 2006

Kloka människor

Hittade en intervju med en av mina absoluta favoritförfattare. Den är från 1974.

Nuförtiden är det ganska sällan man får höra kloka människor uttrycka sig i media. I TV är det särskilt tunnsått. Beror det på att antalet kloka människor har minskat? Eller har det att göra med att människor som inte är så kloka tenderar att få allt mediautrymme?

I underhållningsbranschen är det samma sak. Vart har all finess tagit vägen? Finns det inga smarta artister längre?

Homosexualitet och naturlighet

Läste för någon vecka sedan att man har observerat ett gräsandspar bestående av två hannar. Av deras beteende att döma var de djupt förälskade i varandra och fullständigt ointresserade av honorna runtomkring. Enligt forskare är detta inget unikt exempel inom djurvärlden. Homosexualitet förekommer inom flera djurarter och betraktas inom biologin som något högst naturligt. Bruce Bagemihl har forskat om saken och visar att homosexualitet inte bara förekommer, utan att det dessutom är ganska vanligt. Att lejonhannar bildar regelrätta par är ett känt fenomen. Majoriteten av dvärgschimpanserna är bisexuella.

Dessa observationer ställer till problem för vissa frikyrkopastorer, som ju hävdar att homosexualitet är onaturligt (eftersom det inte förekommer i djurvärlden). Om det förekommer i djurvärlden, vilket det gör, måste det tvärtom vara naturligt.

Vad som däremot inte finns i djurvärlden är sådant som religion eller äktenskap. Celibat är också det ett okänt begrepp för våra vänner djuren.

En tummetott

Det blev som jag befarade. Allt fokus på ajourneringen. Ingenting om debatten innan, utom det vanliga framhävandet av Jan-Erik Brohede (fp).

Under förmiddagen idag samspråkade jag med ett par personer som undrade vad som hände igår egentligen. Hur blev beslutet? Vad diskuterade ni? Vad tyckte de olika partierna? Av referatet i Allehanda fanns inte mycket information att hämta.

Då har Askersundarna betydligt bättre koll. På lokalsidorna får man veta mer i detalj vad som avhandlas i de beslutande församlingarna.

En stilla fråga formar sig. Om man som medborgare är intresserad av att veta vad som diskuteras i fullmäktige, vilka beslut som fattas och vad de olika partierna tycker - hur får man reda på det när det inte står att läsa i tidningen?

25 april 2006

Undrar vad dom skriver

Under dagens fullmäktige gjorde jag ett inlägg som till en del kan betraktas som ett socialt experiment. Då en av Allehandas lite vettigare journalister var närvarande tänkte jag att inlägget skulle utformas på ett sådant sätt att man skulle kunna bli citerad i tidningen. Strategin gick då ut på att lägga in kärnfulla och lättciterade uttryck som drar till sig uppmärksamhet och repliker från de borgerliga partiföreträdarna.

Replikplanen gick i mål. Där blev det ungefär som jag hade tänkt mig. Om mediaplanen funkade får vi se imorgon. Håll utkik efter följande formuleringar:

"En handikappolitisk reträtt"

"... sopar in funktionshinderfrågorna i de regionala beredningarna"

Möjligen kommer detta lilla försök att konkurreras ut av voteringsturerna kring organisationsförslaget.

Kristdemokraternas organisationsförslag vann

Idag har det varit landstingsfullmäktige hela dagen. Det var ett historiskt fullmäktige på flera sätt.

För första gången på överblickbar tid rådde inte enighet om ett förslag om förändrad politisk organisation. Detta är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att de föreslagna förändringarna inte var särskilt omvälvande. Alla partier var överens om grunddragen.

Den så kallade alliansen spretade väldigt. Varje borgerligt parti lade fram ett eget förslag. Man kunde alltså inte enas i en fråga där det brukar råda enighet över blockgränserna. Majoriteten, det vill säga (s), (v) och (c), var överens. Bland övriga partier var oenigheten total. Det kan man tycka är lite unikt i en tid då borgerligheten försöker samla sig.

Under fastställandet av propositionsordningen ändrade kristdemokraterna sitt förslag, vilket föranledde landstingsstyrelsens ordförande att begära ajournering för ytterligare förhandlingar i elfte timmen. Även det var en unik händelse.

I den justerade propositionsordningen förlöpte voteringarna enligt den framförhandlade planen. Resultatet kan tyckas anmärkningsvärt: det var inte landstingsstyrelsens förslag som vann, utan kristdemokraternas. Det organisationsförslag som kommer att gälla för kommande mandatperiod är alltså formulerat av kristdemokraterna. Bakom förslaget står (kd), (s), (v) och (c). Övriga partier reserverade sig till förmån för sina egna förslag.

Det här måste vara historiskt.

24 april 2006

Satsa på originalet!

Helgens största nyhet var väl att Nerikes Allehanda har publicerat en intressant ledare. Under rubriken ”brett modellsortiment bland partierna” diskuteras partiernas tendens att mer och mer likna kommersiella aktörer på en åsiktsmarknad. Utspelsdemokrati är ett målande begrepp i sammanhanget. Citat:

”Under en fyraårig mandatperiod kan ett parti förändras i grunden. Vi har sett det framförallt hos moderaterna och vänsterpartiet, men även folkpartiet och centern har förändrats väsentligt. En röst på någon av dessa vid årets val är till stora delar ett annat ställningstagande än det var förra valet”

Så sant, så sant. Frånvaron av idéer som bär över tid skapar lättflyktighet och skarpa svängningar i politiken men också i själva värdegrunden. Se bara på hur Reinfeldt själv har svängt i sin inställning till facket. Eller om han nu har det… Retoriken rimmar ju som bekant ganska illa med de förslag som läggs fram om sänkt a-kassa, höjda fackföreningsavgifter och urholkad arbetsrätt.

Det som är intressant i detta är hur väljarna reagerar på förändringar i olika partier. Om socialdemokratin ändrar politik och retorik reagerar väljarna med protest. ”Jag känner inte igen socialdemokratin” var ett vanligt förekommande omdöme under åttiotalets högervåg och nittiotalets nedskärningar. Nu när socialdemokratin börjar hitta tillbaks till sig själv kommer stödet tillbaka. Socialdemokratin förknippas och skall förknippas med rättvisa, demokrati, sociala reformer och en stark arbetsrätt.

Om moderaterna ändrar politik och retorik blir det istället en positiv reaktion. Att inte känna igen de gamla moderaterna blir något positivt. ”Äntligen är vi väck med den gamla bråten”, verkar man tänka – både inom partiet och i en bredare väljarkår. Som om man plötsligt kommit på att det som moderaterna tidigare stått för är något dåligt, gammalt och förlegat.

Den här tendensen visar upp två stora svagheter.

1. Ett parti som ständigt byter grundvärderingar och politik har ingen kärna. Inget skelett. Det blir som en amöba. Föränderligt, anpassningsbart, ryggradslöst, principlöst och nyckfullt.

2. Den som röstar på ett sådant parti får inga garantier för att partiets linje kommer att gälla under hela mandatperioden. Politiken får en datumstämpel. Det man trodde att man röstade på i valet kan med tiden förändras till något helt annat.

Då är det bättre att hålla sig till kvalitet och innehåll. Goda idéer rostar inte. Här har socialdemokratin ständigt visat att ett genuint idéarv, fast förankrat i övertygelsen om alla människors lika värde, utgör en tidlös och samtidigt ständigt aktuell grund för ett parti i rättvisans tjänst. Jämte detta ser vi moderaternas taffliga försök att införliva socialdemokratisk retorik i sina slogans. Det är då man ställer sig frågan varför man ska nöja sig med dåliga kopior när originalet är så mycket bättre. Original håller längre. Garantierna gäller. Och så vet man vad man får.

För övrigt måste jag tillstå att jag gillar Nerikes Allehandas nya linje. Det var länge sedan man kunde läsa en ledare i någon tidning i Örebroregionen som skulle kunna tolkas som en kritik mot borgerliga partier och ett erkännande av socialdemokratin. Undrar just hur länge detta håller i sig.

Borgarna och arbetslöshetstalen

Det är ett evinnerligt tjat från borgarna om hur stor arbetslösheten egentligen är. Alla räknas in i gruppen arbetslösa: personer i åtgärd, personer i utbildning, personer som är förtidspensionerade, personer som är sjukskrivna och personer som inte står till arbetsmarknadens förfogande. Summa: 17,1 procent.

Att skriva upp arbetslöshetstalen på det här sättet är mer än bara svartmålning. Det handlar om att definiera om hela begreppet. På så vis blir inte effekten så påtaglig om borgarnas arbetsmarknadspolitik skulle bli verklighet. För om man sänker ersättningsnivåerna, höjer avgifterna till a-kassan och monterar ner hela den svenska arbetsmarknadsmodellen så kommer andelen öppet arbetslösa att öka kraftigt med nuvarande sätt att räkna. Har man redan på förhand definierat ut dem som arbetslösa blir förändringen inte lika stor.

Vad borgarna håller på med just nu är att kratta manegen för tidernas största försämring på arbetsmarknadsområdet. Dom är taggade, dom är makthungriga och dom har lagt upp planen för ett omvälvande systemskifte enligt traditionell borgerlig modell. Till er som överväger att rösta borgerligt: tänk en gång till. Om dom får makten kommer det att gå väldigt fort. Och på fyra år hinner man förstöra mycket.

21 april 2006

Call me mr fix-it

Nu är handdatorn fixad. Jag separerade den från sitt batteri och lät den ligga i skrivbordslådan på landstinget i två dygn som straff för att den förstörde påskhelgen. Sedan var det bara att installera om allting igen.

Människan vinner över tekniken!

17 april 2006

Datorer, datorer, datorer...

Det känns som om större delen av helgen har gått åt till att fixa med datorer. I fredags kväll var vi hos ett par bekanta och käkade tacos. Efter maten hjälpte jag till med en internetuppkoppling som inte ville fungera. Jag bytte "standardanslutning" och valde bort det automatiska riktnumret, eftersom datorn envisades med att leta modempooler i Afrika oavsett vilket landsnummer man valde. Det funkade.

I lördags var vi hos svärföräldrarna på påsklunch. Där var det brännarprogrammet som inte gick att installera eftersom det fanns en tidigare version installerad som inte gick att ta bort. Efter en del ogräsrensning i regedit slutade installationsprogrammet att protestera.

Idag var vi hos frugans brorsa och åt smörgåstårta. Där hade det börjat gå långsamt att surfa. Vi hittade en trojan som vi gjorde processen kort med.

Sedan blev jag drabbad själv. Igår upptäckte jag att min handdator inte ville synka längre. Ingen kontakt via dockningsstationen.

Där gick jag bet. Har testat allt. Precis allt. Halva natten och halva dagen idag. Inget funkar. Helvete.

Just nu söker jag tröst hos Murphy.

16 april 2006

Ooops!

Jag tror jag gjorde bort mig under en offentlig föreläsning för någon vecka sedan. Ämnet var jämställdhet. Salen var fullsatt. En bit in i föreläsningen skulle åhörarna inkluderas i en liten övning. Vi skulle välja ut en kvinnlig och en manlig egenskap. Sedan gick mikrofonen runt bland åhörarna så att alla fick uppge ”sina” egenskaper. Under tiden skrev föreläsaren upp allting på en whiteboard.

Den här övningen är inte så enkel som man kan tro. Speciellt inte om man sitter som ordförande i landstingets jämställdhetskommitté. Att min placering i salen innebar att jag skulle vara bland de sista som fick mikrofonen gjorde inte saken enklare. Helst skulle man ju komma med något väldigt genomtänkt, inte alltför avvikande och helst inte något som någon annan redan hade sagt. En omöjlig uppgift. Det fick bli ”smidig” för kvinna och ”oljig” för man. Sedan kom jag på att ”oljig” inte nödvändigtvis var manligt. En kvinnlig bilmekaniker blir väl inte okvinnlig för att hon är bilmekaniker, tänkte jag, och såg min fru framför mig i ett oljigt blåställ.

Sedan var det min tur. Så här blev det:

”Kvinna: smidig. Man: Oljig. Men sedan såg jag framför mig min fru i olja, och tanken var mig inte helt främmande”.

Sådär, då var det sagt. Micken gick vidare. Ingen återvändo. Sedan kom jag på att det finns åtminstone två andra tolkningsmöjligheter av det jag sa.

”Min fru i olja” kan ju betyda ”oljemålning av min fru”. Och en oljemålning av en kvinna man tycker om behöver ju inte vara manlig, föralldel. Men tolkningen innebär samtidigt en föreställning om manligt och kvinnligt som inte är särskilt jämställd.
Manlig olja = bilmekaniker,
kvinnlig olja = oljemålning, typ Anders Zorn eller nåt.
Ajdå.

Den tredje innebörden är ännu värre: ”Min fru i olja”, typ massageolja. Eller varför inte oljebrottning. Sedan är det bara fantasin och anständigheten som sätter gränser för associationerna. Vad sägs om ”frugan i massageolja, brottandes med någon annans fru”. Med tillägget ”tanken är mig inte helt främmande”. Med den tolkningen blir mitt ”tydliggörande” rentav sexistiskt.

Snyggt jobbat, Sickan!

Folk och politik

Folk i gemen verkar ha en rätt så ambivalent inställning till politik. Å ena sidan vill man ogärna bli förknippad med något specifikt politiskt parti. Å andra sidan har man gärna åsikter om det mesta.

Åsikterna utgår ofta från en bild tyckaren har fått från massmedia. Sedan kryddas det på efter egen smak tills bilden är komplett. Jag menar, ”man kan ju lägga ihop två och två”. Slutsatsen innefattar ofta en föreställning om beslutsfattare som inkompetenta och maktfullkomliga idioter.

Som förtroendevald blir man ofta måltavla i den här sortens diskussioner. Det beror på att man har positionerat sig. Jag har fått utstå mycket. Allt som alla socialdemokrater någonsin har gjort har jag fått stå till svars för. Inte bara politiska handlingar, kan tilläggas. Varje affär, varje personlig egenskap hos varje annan socialdemokrat och ... ja, allt!

Mot den bakgrunden kan man förstå att människor tvekar innan de ger sig in i politiken. Paradoxalt nog finns denna tvekan också hos människor som brukar gå till angrepp på politiker. De vill angripa andra men är samtidigt väldigt rädda för att själva bli angripna.

Det finns, som jag ser det, tre strategier för att hantera den här sortens situationer.

1. Ta till orda och förklara sammanhangen. En fråga i taget. Låt inte tyckaren hoppa över till nästa fråga så fort det börjar bli seriöst. Visa att det inte är så enkelt som tyckaren har fått för sig, utan att det ofta finns flera olika aspekter man måste ta hänsyn till när man fattar politiska beslut. Medias sätt att vinkla information är en viktig sak att ta upp. De flesta bildar sin verklighetsuppfattning på beskrivningar som förmedlas via tidningen. Folk agerar utifrån föreställningen att media ger en välbalanserad bild av världsläget. Jag vet, det låter vansinnigt, men jag kan inte förklara det på något annat sätt.

2. Låg profil. Låt dem hållas. Njut av kaffet, groggen, maten eller vad det nu är för ursäkt man har för att umgås.

3. Angrepp. Ställ motfrågor. ”Jaha, och vad har du själv gjort för att förbättra världen?” eller ”Du som är så himla klok och insatt – hur kom det sig att inte du blev politiker?”

Nej, jag säger som Clintan: ”Opinions are like assholes. Everybody’s got one”

11 april 2006

Helljus

Idag såg jag en intressant vägskylt. "Helljus mot dimljustöntarna". Den kändes sympatisk på något sätt. Alla bilister har ju helljus. Ingen exkluderas.

Som skylt betraktad var den ganska anspråkslös. Inte vägverksstandard, direkt. Men den var genuin. Ett resultat av målmedveten handling, formulerad i en medryckande uppmaning riktad till den bilburna allmänheten.

Skylten var något mer än en skylt. Den var ett uttryck för förändringsvilja och kreativitet. Och den fick mig att dra på mungiporna.

Centern till salu

Centern håller på att sälja ut sig. Tidningarna går till marknaden och själen till Svenskt Näringsliv. Sverige har fått ett nytt högerparti och de "gamla moderaterna" har fått något att rösta på.

Finns det någon som är intresserad av en övergiven folkrörelse?

03 april 2006

Kasta inte sten i glashus

”Idéstöld” upprör landstingspartier. Så lyder nyhetsrubriken i Allehanda idag. Det är kristdemokraterna, moderaterna, folkpartiet och miljöpartiet (sic!) som kritiserar socialdemokraterna i landstinget för att man först avslår deras förslag i fullmäktige och sedan lägger fram samma förslag, fast under eget namn.

Jag tror bestämt att borgarna har tagit fel på dag. Första april var i lördags.

Det finns mycket att säga om utspelet, men jag försöker begränsa mig till följande punkter:

1. Påståendet är inte sant. De förslag som man refererar till kan inte sägas vara kopierade rakt av. Dels därför att s-förslagen är annorlunda och dels därför att borgarnas versioner lades fram i ett läge då landstinget var inne i en tung besparingsperiod. Hade förslagen lagts fram idag när ekonomin är bättre hade man kanske kunnat kompromissa.

2. Om ett förslag är möjligt att genomföra beror inte bara på förslaget, utan också på de omständigheter som råder när förslaget läggs fram. Kännetecknande för borgarnas förslagsverksamhet är väl framförallt dålig tajming.

3. Borgarnas idégods är inte särskilt stöldbegärligt för socialdemokratin. Vi är inte intresserade av att sälja ut länsdelssjukhus, höja patientavgifter eller slösa bort skattemedel på konkurrensutsättningsprogram. Dom idéerna behöver man inte ta patent på.

4. I den mån det förekommer något som kan kallas idéstöld borde borgarna fundera lite på hur de själva agerar. Deras företrädare brukar vara väldigt måna om att göra alla möjliga idéer till sina egna. Man kan sitta och diskutera ett förslag i en beredning bara för att kort därefter se samma förslag formulerat i en motion från något borgerligt parti. Eller också kan man svänga om helt i en så viktig fråga som patientavgifter för barn och ungdomar. Är det idéstöld? Eller vad sägs om de nya moderaterna? Hos själve Reinfeldt finns det nuförtiden en hel mängd idéer som är hämtade rakt av från socialdemokraterna. Och då inte bara politiska förslag, utan också grundvärderingar. Låter det som i alla fall. (Min övertygelse är dock att förändringen handlar mer om retorik än om politik.)

5. Om borgarna nu tror att det är deras idéer som genomförs (vilket inte är sant) – vad är det som är så upprörande med det? Det är väl tvärtom bra (om det vore sant) att de egna idéerna blir verklighet. Nej, istället blir man ilsken och börjar gapa om idéstöld – som om politiska förslag var någon typ av uppfinningar.

Avslutande kommentar: Jag tror bestämt att valet börjar närma sig. Borgarna känner sig pressade. Utspelet är ett oroande tecken på hur man försöker använda sig av osanningar i den politiska propagandan. Min gissning är att desperata handlingar av den här sorten genomskådas och att det slår tillbaka på avsändarna. Taktiken kanske funkade på 30-talet, men inte idag. Apropå tajming.

02 april 2006

Björklunds mustasch

Jag gjorde ett sånt där fotomontage. Först tog jag bilden från filmen "Hets" (se nedan). Sedan klippte jag ut Jan Björklunds huvud och klistrade in det så att det täckte Stig Järrels huvud. Som lök på laxen lånade jag en känd mustasch som jag la in under näsan på Björklund. Den passade perfekt.

Sedan satt jag en lång stund och betraktade min skapelse. Min bild av Jan Björklund. Den blev riktigt bra. Lite för bra. Jag vågar absolut inte lägga in den på bloggen. Tror jag mailar den till sextioåttan istället. Eller till Jyllandsposten.

01 april 2006

The devil´s dictionary

Hittade en mysko bok i bokhyllan häromdagen. The devil´s dictionary. Den är mysko på två sätt. 1. Titeln och 2. Jag kommer inte ihåg hur den har hamnat i min bokhylla. Antingen låg den med i en internetbeställning jag gjorde för ett tag sedan eller så kommer den ifrån ett antikvariat på Öland som jag gjorde några fynd i under den regniga delen av sommaren.

Boken är skriven av Ambrose Bierce (1842-1913), eller "Bitter Bierce" som han kom att kallas eftersom hans livssyn i allt väsentligt tog form efter hans långa, aktiva deltagande i amerikanska inbördeskriget 1861-65.

Hursomhelst, bitterheten kombinerades med ett stort mått sardonisk humor och resulterade sedemera i nämnda lexikon. Några smakprov (fritt översatt):

absurditet. Ett uttalande eller en övertygelse som är uppenbart inkonsistent med ens egen uppfattning.
arbete. En av de processer genom vilken A tillägnar sig egendom från B.
avstånd. Det enda som de rika tillerkänner de fattiga att förfoga över, och behålla.
beundran. Vårt artiga erkännande av någon annans likhet med oss själva.
döda. Att skapa en vakans utan att utse en efterträdare.
filosofi. Ett nät av vägar som leder från ingenstans till ingenting.
företag. Ett genialt instrument för att tillägna sig personlig vinst utan personligt ansvar.
gratulation. Artig avundsjuka.
hat. En känsla passande för tillfällen då någon annan är överlägsen.
hennes. Hans.
konsultera. Att söka en annans erkännande för en kurs som redan är fastställd.
nepotism. Att tilldela din mormor ett förtroendeuppdrag för partiets bästa.
nutid. Den del av evigheten som delar upp besvikelsens domän från hoppets sfär.
plan. Att bry sig om den bästa metoden att uppnå ett oavsiktligt resultat.
självklar. Uppenbar för en själv och ingen annan.
självisk. Oförmåga att ta i beaktande andras själviskhet.
snällhet. Ett kortfattat förord till tio volymer av fordran.
taga. Att förse sig, vanligtvis med våld, men helst utan att märkas.
tråkmåns. En person som pratar när du vill att han ska lyssna.
tröst. Vetskapen att en bättre människa råkat mer illa ut än en själv.
tålamod. En lindrigare form av lidande förklätt till dygd.
vänskap. Ett skepp stort nog att bära två i gott väder, men bara en i dåligt.
år. En period av trehundrasextiofem besvikelser.

Jag tror jag skrattar ihjäl mig...
Counter Stats
big brother
big brother Counter